Ste ljubosumni na preteklost svojega partnerja?

Vse romance se začnejo z željo obeh strani, da začnejo znova. “To je velik del strastne faze na začetku odnosa, med katero se ljubimci počutijo, da so sami na svetu in da so začeli pisati v knjigo, ki ima vse strani prazne. Ko pa čas mineva in se zunanji svet začne vmešavati, se ta občutek začne umirjati. Kaj se zgodi, če pridete iz strastne faze in ugotovite, da je ljubosumje nedotaknjeno, da se konstantno veča v vaši glavi? Da ste še vedno preveč zainteresirani za preteklost vašega partnerja?. Kaj se skriva za to anksioznostjo? Glede tega obstaja določena iracionalnost. Anksioznost v odnosu, ko konstantno kopljemo po preteklosti našega partnerja je lahko pokazatelj, da obstajajo druge nerešene težave, ki so morda v razmerju. To je tisto, kar vam želijo povedati vaši ljubosumni občutki. Da imate v odnosu problem.

  1. Ko morate vedeti vse

“Želim vedeti vse o njegovi preteklosti,” pravi 34-letna Tina, ki je že osem let živi pri svojem partnerju. “Včasih ga celo zbudim in vprašam za podrobnosti.” Kar se zdi kot čista radovednost, je velikokrat želja po tem, da nam partner da zagotovilo, ki ga potrebujemo v odnosu. Želimo vedeti vse, da lahko primerjamo mesto, ki ga imamo v življenju našega partnerja, s tistim, ki ga je imel, ali za katerega mislimo da ga še ima bivši partner. Ljubezen je vznemirljiva in vedno iščemo merila, s katerimi lahko merimo naše odnose. Čeprav vemo, da ima preteklost velik potencial, da nas muči, jo zbudimo z zastavljanjem vprašanj. Menimo, da bi s tem »ko bi vedeli, kako so živeli prej – stvari, ji so mu bile všeč na prejšnjem partnerju”, uspeli ugotoviti, ali jim je sedaj SPLOH všeč njihovo življenje«. Če želite v forenzičnih podrobnostih vedeti o življenju svojega parnerja, je to lahko tudi znak za nekaj drugega v vajinem odnosu. Povsem možno je da gre za vas, vašo slabo podobo o sebo in zaradi te samopodobe imate fantazije o tem, da je bil nekdo zagotovo boljši od vas. Ljubosumje lahko pogosto izvira iz občutka negotovosti in občutka sekondarnosti. «V korenu tega je verjetno otroška izkušnja, da se ne počutimo posebni. Morda ste konstantno morali tekmovati s svojim bratom ali sestrami in so bili starši bolj zadovoljni z njimi, kot pa z vami. Gre za občutek, da ste zunaj posebnega kroga, kot da je vaš nos pritisnjen na okno in skozi steklo gledate, kako se imajo posebni ljudje dobro.” To je lahko zelo žalostna in osamljena izkušnja.

  1. Ko se njihova preteklost zdi preveč srečna

“Takoj, ko omenim kaj sem doživela, ko sem v dveh letih delala v Kanadi, moj mož postane vidno zaskrbljen, ker tega časa ni delil z mano,” pravi 50-letna Anita, ki je poročena že 21 let. Toda kako lahko njena pretekla izkušnja vpliva na sedanjost? Tudi naše otroštvo je velikokrat razlog za naše zamere. Mnogi ljudje podzavestno razmišljajo, da ima vsakdo v svojih življenjih srečne čase in da je, če je bilo njihovo življenje v preteklosti srečno, sedaj manj srečno. Pravzaprav je ravno nasprotno. Želja poveča željo. Morda boste čutili, da ste ravnosdušni ali da se raje ne ukvarjate s tem, in to je do neke mere resnično, vendar ne pozabite, da se le malo ljudi izogne ​​tej vrsti ljubosumja. Bolje je, da to priznate, da boste to vrsto ljubosumja lahko identificirali in jo razrešili.

  1. Ko ne morete slišati o preteklosti partneja

Pomislite na tiste ženske, ki ne želijo, da njihov novi partner govori o svojih otrocih ali partnerju. ‘Če je nekdo zelo razburjen in ljubosumen na prejšnje izkušnje, je malo verjetno, da bi bili strpni do kakršnekoli omembe preteklosti. Nekaterim ljudem je že to, da gre njihov partner na delo ali na nogomet v soboto, ogrožujoča izkušnja. Obstaja občutek, da odnos ne more dopustiti nobene ločenosti in nobenega spomina na preteklost.

  1. Ko njihova preteklost vdre v vajino sedanjost

“Moja partner je bil nekoč igralec v gledališki skupunu,” pravi 38-letna Manja, ki je v razmerju 10 let. To se bilo takrat, ko sva se spoznala. Kadarkoli se spoznava z novimi ljudmi, govori o svojem življenju kot o življenju igralca in ne pove ničesar o najinem skupnem življenju. Če signalizirate partnerju, da je preteklost boljša in je sedanjost kot neko razočaranje, na njih potiskate občutke negotovosti.

  1. Ko je preteklost preveč boleča

Podobni občutki, ki smo jih imeli v otroštvu, se pogosto pojavijo, ko smo v razmerju. Ko smo v tesnem, intimnem odnosu, se občutki iz otroštva – o tem, kako neprijetno je biti odvisen, na primer – ponovno pojavijo. Potem pa pridemo v isto otroško obrambo, kot smo jo imeli v precej časa nazaj. Ljubosumje lahko prebudi otroka v nas. Nekateri bodo podzavestno ponovno odprli stare rane in ponovno aktivirali otroške skrbi, kot je večno vprašanje, ali so ga njihovi starši imeli sploh radi. Takšno vedenje je značilno za osebo, ki je negotova in se tako malo spoštuje, da se vedno boji, da ni ljubljena. Zaradi tako nizkega samospoštovanja jih noben partner ne more dovolj prepričati. Edini način, da zmanjšate svojo anksioznost, je delo na vaši samopodobi.