Kajje navada in kako spremeniti navado?

 1. Kaj je navada?

Vsak ima navade, pa naj gre za dobre ali slabe! Navade ste začeli oblikovati že od najzgodnejše starosti, pa naj bo sesanje palca kot dojenček, dremanje vsako popoldne po šoli kot otrok, ali pri pri odhodu iz sobe vedno puščate prižgane luči in televizor.

Kaj pa jutranja kava, ki jo morate spiti, še preden se lahko začne dan? Brez te skodelice se boste trudili, da boste vsaj nekaj naredili, v nasprotnem primeru pa se vam bo zdelo, da boste kar zaspali na delovni mizi. In ko se ta kava udari, se vaš motor nenadoma “okrepi” in je pripravljen delovati!

Ta vedenja so del naše vsakodnevne rutine, ali nam je to všeč ali ne. Vidite moč navade?

Vzemite si trenutek in poskusite našteti nekaj vaših bolj pomembnih navad. Zdaj se odločite, ali so to navade, ki jih resnično želite imeti!

Na žalost vemo, da nam vse navade ne pomagajo. Na srečo mnogi od nas prepoznajo potrebo, da se znebijo slabih navad in da začnejo gojiti nove dobre navade; in tako nekateri od nas aktivno iščejo odgovore, kako se znebiti starih navad preko knjig za samopomoč, interneta, nasvetov prijateljev in družine ali celo najemamo “življenjske trenerje”, da nas usmerijo v pravo smer.

Ali te rešitve dejansko delujejo? Še posebej je težko spremeniti navade, ki jih imate že več let in ste se nanje tako navadili, da se komaj zavedate njihovega obstoja: nenehno gledanje na telefon, da preverite, ali imate kakšna obvestila; vsakič, ko vklopite televizor, vzamete na kavč s seboj še vrečko čipsa ali kos torte in … seznam se nadaljuje.

 1. Kako se torej oblikujejo navade?

Torej, kaj je navada? Preden lahko ukrepamo, da bi spremenili te neželene navade ali ustvarili nove, moramo vedeti, kakšna je ta navada.

Vaši možgani imajo dva različna načina odločanja. Da bi stvari postale preprostejše, jih bomo imenovali Sistem 1 in Sistem 2.

Sistem 1 je samodejen, hiter in ponavadi podzavestni način razmišljanja. Je avtonomen in učinkovit, kar zahteva malo energije ali pozornosti. Na primer, ko vozite avto ali hodite na delo, samodejno veste, kako priti do tja, ne da bi morali razmišljati ali se sklicevati na zunanjo pomoč.  Sistem 2 pa je zavesten, nameren in nadzorovan način razmišljanja. Za ohranjanje pozornosti je potrebna energija in trud. Lahko bi na primer raziskovali in tehtali različne možnosti vaše kariere ali pa pripravili nov recept za večerjo.

Oba sistema 1 in 2 delujeta skupaj. Delujeta tako, da vaši možgani seveda najprej izberejo leno rešitev, kadar se pojavi težava, saj skušajo prihraniti energijo, da bi se izognili preveliki obdelavi. Če ne more najti rešitve z uporabo sistema 1, se bo premaknila na sistem 2. To je, kako se vaši možgani naučijo in preslikajo vzorce, da obravnavajo vsakodnevno odločanje.

Torej je ključna pot do izgradnje kakršne koli navade prehod s sistema 2 na sistem 1.

 1. Proces oblikovanja novih navad

Tukaj je primer – recimo, da se želite začeti učiti nov instrument. Na začetku vaši možgani ne bodo imeli nobenih vzorcev ali odnosov. Vse je novo, zato, da bi odigrali svojo prvo pesem, bi se morali močno zanašati na Sistem 2 – skrbno razmišljanje skozi vsako dejanje in vsak korak. Zdaj, ko vadite, se dejanja redno ponavljajo in vaši možgani se začnejo povezovati z vaši,i dejanji. Sčasoma te povezave preidejo iz Sistema 2 na Sistem 1, kjer se vam določeno vedenje vtisne v spomin.

Na koncu boste skoraj samodejno in brez težav izvedli večino dejanj, ki so bila sprva zapletena. Sistem 2 uporabljate za učenje, sistem 1 pa, ko so stvari že utečene. Tako se oblikujejo vse nove navade.

Zdaj imate dobro predstavo o tem, kakšne so navade in kako nastajajo. Ampak, preden začnete prevzemati nadzor nad prekinitvami ali oblikovanjem navad, naj vam zastavimo naslednje vprašanje: “Ali sploh veste, kakšne so vaše navade?”

 1. Dve vrsti navad

Obstajata dve vrsti navad: zavestne navade in skrite navade.

Zavestne navade

Zavestne navade so navade, ki jih je enostavno prepoznati. Običajno potrebujejo zavesten vložek, da jih lahko ohranite. Če odstranite ta vnos ali pozornost, bo navada po vsej verjetnosti izginila. Te zavestne navade je lahko prepoznati in jih lahko hitro pregledate sami. Primeri zavedajočih se navad vključujejo večerno nastavljanje alarma, treninge na fitnesu ali kajenje po obroku.

Skrite navade

Skrite navade pa so navade, ki so jih naši možgani že spremenili v avto-pilotni način. Te so precej bolj zapletene, ker se jih večinoma ne zavedamo, dokler jih ne razkrije neki zunanji dejavnik ali vir, kot na primer nekdo, ki vas opozarja na vaše vedenje. Torej je težko prepoznati skrite navade samo s samopregledom.

Vendar skrite navade predstavljajo večino naših navad! Postali so internalizirane in vključene v naš življenjski slog in proces odločanja, zato skoraj ne razumete, da je določena stvar, ki jo počnete, navada.

 1. Kako prepoznati svoje skrite navade

Obstaja veliko različnih možnih skritih navad. Če jih želite identificirati, morate usmeriti svojo pozornost na vsa svoja dejanja.

Če želite na primer videti, katere vrste skritih navad lahko razkrijete, poskusite odgovoriti na naslednja vprašanja:

 • Fizične navade:

Kako hodite?

Ali ste nagnjeni k slabi drži, ko hodite?

Koliko vode pijete vsak dan?

 • Družbene navade:

Ali imate stik z ljudmi ali se jim izogibate?

Ali obstajajo dejanja ali geste, ki jih pogosto uporabljate?

Katere izrazi ali besede pogosto uporabljate?

 • Energijske navade:

Katere vzorce imate vsako noč pred spanjem?

Kakšna je vaša vsakodnevna jutranja rutina?

Kako pogosto in kdaj jeste čez dan?

 • Duševne navade (vaši samodejni miselni procesi):

Kakšen je vaš prvi odziv, ko prejmete kritiko?

Kakšen občutek dobteš, ko na Facebooku vidite objave ljudi, ki so na luksuznih počitnicah?

Kako se odzivate na negativno novico?

 • Navade produktivnosti:

Pred začetkom določite prednost določenim nalogam?

Kako ocenite, da je ena naloga pomembnejša od druge?

Kako pogosto preverjate telefon in e-pošto?

Če vas ne moti, lahko svojega partnerja, družinskega člana ali bližnjega prijatelja celo vprašate o istih vprašanjih o sebi. Oni vam namreč lahko povedo določene stvari o vas, ki jih niste nikoli vedeli!

 1. Čas za prevzem nadzora!

Zdaj, ko ste odkrili nekaj svojih skritih navad, se morate lotiti spreminjanja svojih slabih navad.

Ne dovolite, da vas vaše navade upočasnijo ali preprečijo, da bi v življenju dosegli svoj polni potencial! Naj gre za vašo kariero ali osebni razvoj, lahko slabe navade ovirajo vašo produktivnost in srečo. Ravno nasprotno, dobre navade lahko povečajo vašo učinkovitost in vam pomagajo videti, občutiti in biti boljši.