Kaj se zgodi z vašim telesom ko zmanjšate sladkor? (1.del)

Leta 1822 je povprečni Američan na vsakih pet dni zaužil približno 45 gramov sladkorja – in to ni bil sladkor iz kakšnih Oreo piškotov ali Snickers čokoladice.

Vas zanima, koliko sladkorja pa zaužije povprečni Američan danes? 765 gramov v petih dneh. Ja, prav ste slišali, 765 gramov. Torej povprečen Američan zaužije v sedmih urah toliko sladkorja, kot so ga stari Američani zaužili v petih dneh. Grozno.

Vzeli smo torej sestavino, ki je bila včasih razkošje in jo naredili v glavno sestavino vsem živilom. Sladkorja se porabi na milijone ton, debelost pa postaja vedno bolj pogosta.

Kaj bi se zgodilo z našimi telesi, če bi zmanjšali vnos sladkorja?

ZABLESTELI BOSTE KOT BEYONCE

Glikacija, to so učinki molekul sladkorja na celice vašega telesa. Uganite, katere celice so najbolj nagnjene k temu učinku, k sprejemanju sladkorja? Tiste celice, ki vas naredijo mlajše, zaradi katerih je vaša koža bolj sijoča, katere pa druge! Po članku v Elle, ko se ti kožni proteini povežejo z odpornimi molekulami sladkorja, postanejo razbarvani, šibki in manj voljni, kar se začne kazati na površini kože kot gube, pigmetni madeži in izguba sijaja.

Dobro, v redu, razumemo. Predstavljajte si, da sedaj zavijamo z očmi. Torej, če bomo iz naše prehrane odstranili sladoled, tiste dobre kosmiče, ki so sicer polni sladkorja in celo nekatere sadeže, kako hitro lahko pričakujemo rezultate, kako hitro bomo zasijali kot Beyonce? No, dr. Harold Lancer, dermatolog Kim Kardashian in Beyonce pravi, da ljudje vidijo spremembe v samo 72 do 96 urah. Ljudje, ki zmanjšajo vnos sladkorja, se instantno počutijo bolje, njihova barva kože je videti bolje, ni tako mastna ali nasprotno, tako suha.

To bi lahko bilo dovolj motivacije za nas. Čeprav, tista čokoladna torta….

ZNEBILI SE BOSTE TISTEGA “PICA” VIDEZA KOŽE

Ni samo napisano zgoraj, počakajte, obstaja še večpozitivnih stvari zmanjšanja sladkorja, ki se vidijo na koži! Sladkor lahko povzroči, da bo naša koža izgledala kot pizza. Kako kot pizza? Mastna, mozoljasta. Zakaj? Sladkor v telesu povzroči oslabitev imunskega sistema. Šibek imunski sistem se ne more povsem izogibati bakterijam, bakterije pa zamašijo pore. Zamašene pore pa privedejo do pizza izgleda.

Poleg tega lahko velik vnos sladkorja povzroči porast testosterona. Dr. Lancer pa nam je povedal: “Testosteron naredi pore večje,kožo pa bolj mastno in dovzetno za številne o grce in mozolje.«

Mozoljavi ali …Beyonce? Ammmmm. Mi smo za Beyonce.

Čeprav, spet, tista čokoladna torta….

POVEČA SE FERTILNOST

Ko je naša bralka iz svoje diete odstranila sladkor, mlečne izdelke, predelano hrano in alkohol, ni poskušala izgubiti teže ali izboljšati svoje polti. Poskušala je postati plodna. Z njemi možem sta se namreč trudila že kakšno leto.

Pri 29. letu, koje trpela za endometriozo, je spoznala ljubezen svojega življenja in se odločila, da bo vzela stvari v svoje roke. Pri spremljanju obetavnih rezultatov svoje prijateljice, ki je prav tako trpela za endometriozo, je sledila nasvetu svoje ginekologinje in prenehala vsak dan uživati sladkor. V treh mesecih po spremembi prehrane je njena menstruacija zamujala. Toda tokrat ni to imelo nič opraviti z njeno endometriozo. Tako je. Po letih poskušanja in menjave zdravnikov, ki so ji govorili, da je neplodna in da se je njena menopavza začela mnogo prej, je zanosila..

Sladkor ima učinek na hormone, zato ni čudno, da vpliva tudi na plodnost.

POVEČA SE ŽELJA PO SEKSU

Študija iz leta 2007, ki jo je izvedel Raziskovalni inštitut za otroke in družino, jeugotovila, da lahko prekomerne količine sladkorja izklopijo gen, ki nadzira ravni estrogena in testosterona v telesu. Ta gen je primerno imenovan tudi spolni hormon ali SHBG.

Vsi želimo, da je naš spolni hormon ali  SHBG ravno pravšnji.Torej, ne prevelik in ne premajhen. Če je spolnega hormona premalo, se presežek testosterona in estrogena sprosti skozi celotno telo, kar lahko privede do neplodnosti (glejte zgoraj), policističnih jajčnikov in raka maternice. Če ga je preveč, pride do E-T neravnovesja, ki lahko pri ženskah povzroči bolezni srca in ožilja.

Vse to zveni precej slabo, torej, ženske pozor. Ampak spomnite se, da smo zgoraj omenili znižan testosteron, ki vodi v akne in mastno, pica kožo? Ampak, naj vam povemo,da je lahko znižanje testosterona pri moških kar problem. To vodi v uplahnele mišice, pivski trebuh in zmanjšan spolni pogon. Ojoj.